## ACT 3

The Reveal

So... is speeding worth it? Do you really save time?

Turns out, going 10mph over the the speed limit does not save you that much time if you are already late to work.

Scenario 1: 100miles

Time = 100 miles / 65 mph = 1.54 hours so 1.54 hours = 92 minutes

Time = 100 miles / 75 mph = 1.33 hours so 1.33 hours = 80 minutes

Results:

92 minutes - 80 minutes = 12 minutes. Driver B would only beat Driver A by a measly 12 minutes after driving 100 miles.

Scenario 2: Driving 1000 miles

Driver A

1000 miles / 65mph = 15.4 hours or in 920 minutes

Driver B

1000 miles / 75 mph = 13.3 hours or in 800 minutes

Results:

Driver B would beat Driver A by 120 minutes, or two hours. Better, but they had to drive 1000 miles and 13.3 hours to save that much time.

Risk of Speeding: Fines!

Speeding Fines:

Example: 46MPH in a 30MPH zone = 16MPH over the speed limit

Fine = $50 Head Injury Fund assessment + $50 (first 10MPH over the speed limit) + $60 (next 6MPH) = $160

Scenario 1: 100miles

**Driver A:**Time = 100 miles / 65 mph = 1.54 hours so 1.54 hours = 92 minutes

**Driver B:**Time = 100 miles / 75 mph = 1.33 hours so 1.33 hours = 80 minutes

Results:

92 minutes - 80 minutes = 12 minutes. Driver B would only beat Driver A by a measly 12 minutes after driving 100 miles.

Scenario 2: Driving 1000 miles

Driver A

1000 miles / 65mph = 15.4 hours or in 920 minutes

Driver B

1000 miles / 75 mph = 13.3 hours or in 800 minutes

Results:

Driver B would beat Driver A by 120 minutes, or two hours. Better, but they had to drive 1000 miles and 13.3 hours to save that much time.

Risk of Speeding: Fines!

Speeding Fines:

- $50 base fine.
- $50 surcharge.
- $10 for each mile per hour over 10 mph more than the speed limit.

Example: 46MPH in a 30MPH zone = 16MPH over the speed limit

Fine = $50 Head Injury Fund assessment + $50 (first 10MPH over the speed limit) + $60 (next 6MPH) = $160